Quiz en Spelshow: Holland Quiz

Holland Quiz

De leuke Holland Quiz op eigen locatie of elders.

Holland is een streek in het westen van Nederland, die opgedeeld is in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Die twee provincies zijn echter samen niet helemaal gelijk aan het historisch gewest Holland. De stad Oudewater is bijvoorbeeld meerdere malen veranderd van provincie (tussen Zuid-Holland en Utrecht) en ligt nu in de provincie Utrecht. Ook recente verschuivingen getuigen daarvan. Een voorbeeld is de plaats Vianen, die tot 2002 in Zuid-Holland lag en sindsdien in Utrecht. Vianen fuseerde in 2019 met de Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden die in de provincie Utrecht kwam te liggen. Ongeveer het omgekeerde gebeurde met de voormalige Utrechtse gemeente Loosdrecht. Bij de gemeentelijke herindeling van 2002 werd zij samengevoegd met de Noord-Hollandse gemeenten Nederhorst den Berg en ‘s-Graveland tot het nieuwe Wijdemeren, waarbij Loosdrecht naar Noord-Holland verhuisde.

Nederland heeft een unieke relatie met het water, omdat ongeveer een derde van het land onder de zeespiegel ligt. Om het land te beschermen tegen overstromingen en hoogwater, heeft Nederland een uitgebreid systeem van dijken, sluizen en dammen ontwikkeld. De beroemde ‘Afsluitdijk’ bijvoorbeeld is een 32 kilometer lange dijk die het IJsselmeer van de Waddenzee scheidt en werd voltooid in 1932.

Op 30 november 2011 telden de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar 6.259.901 inwoners[1] op een landoppervlakte van 5485,72 km², wat resulteert in een bevolkingsdichtheid van 1141 inwoners per km².

De naam Holland is afkomstig van Holtland of Holdland, dus: “houtland” en niet het ‘Holle Land’ dat laag ligt ( of Nederland dat ook laag betekent) zoals algemeen wordt aangenomen. De oudste vorm is uit de tiende eeuw. Wat toen in het Oudnederlands Holtlant genoemd werd had betrekking op een nederzetting waarschijnlijk in de buurt van Leiden. Mogelijk was het de benaming voor de bosrijke geestgronden aan beide zijden van de monding van de Oude Rijn. Ook in de Westhoek in West- en Frans-Vlaanderen wordt er een onderscheid gemaakt tussen het Blootland, dat zich vlak achter de kust bevindt, en het verder van de kust gelegen Holt- of Houtland. De Rijnstreek rond Leiden vormde het kerngebied van de Hollandse grafelijke macht in die tijd. De Holland Quiz is een leuke en leerzame quiz die je van Den Helder tot Maastricht brengt en van Delfzijl tot Sluis. Het verleden, het heden maar ook de toekomst worden in de Holland Quiz uitvoerig behandeld.

Liever een quiz met een ander thema?

Kijk dan ook eens naar de Company Quiz, de Film Quiz of de hilarische ‘Ren je Rot’
Of klik hier voor een overzicht van alle mogelijke quizzen.

Deze Holland Quiz is inclusief:

Holland Quiz

WIST JIJ DAT???
Op het Waddeneiland Texel meer schapen dan mensen wonen.
WIST JIJ DAT???
Nederland was het eerste land waar het homohuwelijk gelegaliseerd werd, al in 2001.
WIST JIJ DAT???
Dat de Nederlanders de grootste mensen van Europa, met een gemiddelde grootte van 1. 81-1m.84 voor volwassen mannen en 1m.67-1m.70 voor volwassen vrouwen zijn.
WIST JIJ DAT???
Nederland bekend staat om haar tulpen, maar die bloemen oorspronkelijk geïmporteerd werden vanuit het Ottomaanse Rijk in de 17e eeuw.
WIST JIJ DAT???
Dat de microscoop werd uitgevonden in Nederland in de 16e eeuw.
Previous slide
Next slide

Zij hebben de Holland Quiz al meegespeeld ...

Geweldige Quiz over Holland en de kenmerken van Nederland in het algemeen. Als oud schoolhoofd dacht ik veel te weten over ons prachtige land maar toch weer wat bijgeleerd, echt genoten over hoe de quiz werd gepresenteerd. Je denkt veel over je land te weten maar toch echt nog niet alles. Top gemaakt met vragen over meerdere tijdsperiodes.

Als Nederlandse globetrotter dacht ik alles over Nederland te weten. Echter met het spelen van de Holland Quiz bleek niets minder waar. Een geweldige avond met collega's en veel nieuwe feitjes geleerd over Nederland. Ik hoop later een andere quiz te spelen met QUIZ-MASTERS.

Holland Quiz

Interesse in deze Holland Quiz?

We leggen u graag uit wat deze Holland Quiz zo leuk maakt! Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Al onze leuke quizzen

Deze Holland Quiz is inclusief: